Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   Â»  Presa   Â»  Åžtiri ÅŸi Evenimente » Primul raport SOCTA în domeniul antitrafic elaborat în RepublicaMoldova

Primul raport SOCTA în domeniul antitrafic elaborat în RepublicaMoldova

  imprimare
10.08.2015   4478 Accesări  

      În perioada 27-31 iulie curent, analiÅŸtii de la Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane au participat la elaborarea raportului de evaluare a riscurilor crimelor grave ÅŸi deosebit de grave în domeniul TFU sub mentoratul a  doi experÅ£i  în aplicarea legii, ambii foÈ™ti analiÈ™ti la EUROPOL.

      Acest curs a constituit partea finală din trainingul de două-module SOCTA, primul modul a avut loc în data 27 aprilie - 1 mai, când colaboratorii de la Inspectoratul General de PoliÅ£ie din Republica Moldova au fost iniÅ£iaÅ£i în aplicarea conceptului SOCTA, cerinÅ£ele ÅŸi practice de utilizare ca  instrument de analiză.

      SOCTA este un raport strategic iniÅ£ial dezvoltat de EUROPOL pentru identificarea recomandărilor bazate pe o analiză profundă a ameninţărilor majore de crimă. Acest tip de raport constituie un instrument valoros pentru factorii de decizie în în contextul  politicilor ÅŸi strategiilor privind combaterea crimei grave ÅŸi organizate. Abordarea TFU bazată pe conceptul SOCTA reprezintă o platformă eficace pentru politica anti-trafic. O abordare inteligentă demonstrează că resursele sunt îndreptate întru identificarea ÅŸi percepÅ£ia ameninţărilor precum ÅŸi pentru promovarea cooperării eficiente între organele de drept ÅŸi alte agenÅ£ii de profil.

      Ca urmare după încheierea celui de-al doilea modul (27 - 31 iulie curent), colaboratorii CCTP urmează să realizeze primul raport SOCTA pentru Moldova în materie de trafic de fiinÅ£e umane, care va ajuta experÅ£ii naÅ£ionali în executarea legii, de a identifica ÅŸi a răspunde la ameninţările urgente ÅŸi potenÅ£ialele probleme, ÅŸi de a construi o coerenţă operaÅ£ională transnaÅ£ională cu ţări terÅ£e ÅŸi organismele internaÅ£ionale.

      În urma instruirii, produsul final va fi aprobat de către reprezentanÅ£ii Guvernului ÅŸi va fi prezentat public. Acest raport va servi drept un instrument analitic ce contribuie la lupta împotriva traficului de fiinÅ£e umane în Moldova.

      Această activitate a fost efectuată în cadrul proiectului finanÅ£at de UE "lupta împotriva traficului de fiinÅ£e umane ÅŸi crimei organizate - faza 2" (THB/IFS/2) ÅŸi implementat de ICMPD. Proiectul în cauză urmăreÅŸte să contribuie la prevenirea ÅŸi lupta împotriva criminalităţii transnaÅ£ionale organizate, în special în legătură cu traficul de fiinÅ£e umane, prin furnizarea de politici, expertiză juridică/tehnică ÅŸi cunoaÅŸtere destinate ţărilor participante.

Sursa: https://www.fightagainsttrafficking.org/  

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md