Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   Â»  Presa   Â»  Åžtiri ÅŸi Evenimente » Prezentarea raportului „Monitorizarea situaÅ£iei în domeniul traficului de fiinÅ£e umane - analiza stării ÅŸi dinamicii infracÅ£ionale pentru anul 2015”

Prezentarea raportului „Monitorizarea situaţiei în domeniul traficului de fiinţe umane - analiza stării şi dinamicii infracţionale pentru anul 2015”

  imprimare
24.10.2016   7447 Accesări  

      Astăzi 24 octombrie, Secretariatul permanent al CN CTFU în colaborare cu Centrul pentru combaterea traficului de persoane a organizat ÅŸedinÅ£a de prezentare a raportului „Monitorizarea situaÅ£iei în domeniul traficului de fiinÅ£e umane - analiza stării ÅŸi dinamicii infracÅ£ionale pentru anul 2015".

      Evenimentul a întrunit reprezentanÅ£i ai autorităţilor publice centrale, organizaÅ£ii nonguvernamentale, organizaÅ£ii internaÅ£ionale ÅŸi mass-media.

      Studiul analitic constituie o abordare comparativă a datelor despre infracÅ£iunile de trafic de fiinÅ£e umane (TFU) săvîrÅŸite pe parcursul anului 2015, situaÅ£ia din domeniul TFU, formele de manifestare a fenomenului în Republica Moldova din perspectiva traficului transnaÅ£ional, traficului de copii ÅŸi traficului intern.

      Astfel, conform datelor prezentate, se reliefează faptul că TFU se realizează în scop de exploatare: sexuală, prin muncă,  prin cerÅŸit, prelevării de organe, celule sau Å£esuturi ÅŸi antrenării în activităţi criminale. Acestea au avut loc în zonele geografice clasice de destinaÅ£ie, asemenea: statele CSI, Orientul Apropiat, Uniunea Europeană ÅŸi în direcÅ£ii noi precum: Orientul Îndepărtat ÅŸi Africa.

      În anul 2015 au fost identificate 242 victime TFU(adulÅ£i) ÅŸi 68 victime a traficului de copii. Cu referire la traficul extern în scopul exploatării prin muncă, domeniile de exploatare a victimelor au fost în principal agricultura, construcÅ£iile ÅŸi menajul. Metodele de control la etapa de exploatare au rămas practic neschimbate, rezumîndu-se la tehnici precum: datoria financiară fictivă, retragerea actelor de identitate, violenÅ£a sau ameninÅ£area cu aplicarea violenÅ£ei.

      În cadrul raportului au fost refelctate ÅŸi eventualele riscuri ale TFU, după cum urmează: consolidarea poziÅ£iilor de destinaÅ£ie pentru toate tipurile de exploatare depistate în zona UE; ascensiunea tipurilor de exploatare relativ noi, cunoscute de către organele de drept; consolidarea poziÅ£iilor destinaÅ£iilor noi apărute, ÅŸi anume cele din Orientul Îndepărtat; numărul victimelor bărbaÅ£i, care ar putea să-l depăşească pe cel al femeilor în perioada imediat următoare.

 

 

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md