print
Cancelaria de Stat a co-organizat un Atelier regional în domeniul prevenirii și combaterii traficului de ființe umane
05.10.2023
906 Accesări

Practicieni din organele de drept È™i reprezentanÈ›i ai societății civile din Republica Moldova, Albania, Muntenegru, Macedonia de Nord È™i Serbia au participat astăzi la un Atelier regional în domeniul prevenirii È™i combaterii traficului de fiinÈ›e umane, organizat de către UNODC Viena , în parteneriat cu Cancelaria de Stat.

În cadrul evenimentului, s-a desfășurat un exerciÈ›iu practic de simulare a investigaÈ›iei cazurilor de trafic de fiinÈ›e umane cu elemente de investigaÈ›ii transnaÈ›ionale È™i transfrontaliere, în scopul sporirii cunoÈ™tinÈ›elor specialiÈ™tilor, consolidării È™i îmbunătățirii investigaÈ›iilor, a urmăririlor È™i condamnărilor transfrontaliere, precum È™i pentru a consolida statutul È™i drepturile victimelor în cadrul procedurilor penale care implică elemente transnaÈ›ionale.

Atelierul a fost organizat în cadrul proiectului „Deblocarea impunității traficanÈ›ilor È™i sprijinirea justiÈ›iei pentru victimele traficului de persoane din sud-estul Europei”, implementat de UNODC cu suportul Biroului pentru Monitorizarea È™i Combaterea Traficului de Persoane (J/TIP) din cadrul Departamentului de Stat al SUA.

În perioada de implementare a proiectului, a fost efectuat un studiu privind răspunsul statului la cazurile de trafic de persoane, iar cca 55 de profesioniÈ™ti din domeniu au beneficiat de instruiri în cadrul atelierelor de formare profesională. Totodată, ReprezentanÈ›ii Republicii Moldova din cadrul MAI, MMPS, PG È™i Cancelaria de Stat au participat la 12 reuniuni regionale ale Grupurilor de experÈ›i în domeniul antitrafic, având posibilitatea È™i oportunitatea de a face schimb de experiență cu specialiÈ™tii din alte țări din regiune.

De asemenea, în cadrul È™edinÈ›ei din 26 septembrie, Guvernul a aprobat „Programul pentru prevenirea È™i combaterea TFU pentru anii 2024-2028”, în scopul asigurării politicii naÈ›ionale È™i continuității eforturilor în domeniul prevenirii È™i combaterii traficului de fiinÈ›e umane.

Copyright © 2024 CN CTFU Toate drepturile rezervate.