Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Ştiri şi Evenimente » Primul raport SOCTA în domeniul antitrafic elaborat în RepublicaMoldova

Primul raport SOCTA în domeniul antitrafic elaborat în RepublicaMoldova

  imprimare
10.08.2015   4414 Accesări  

      În perioada 27-31 iulie curent, analiştii de la Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane au participat la elaborarea raportului de evaluare a riscurilor crimelor grave şi deosebit de grave în domeniul TFU sub mentoratul a  doi experţi  în aplicarea legii, ambii foști analiști la EUROPOL.

      Acest curs a constituit partea finală din trainingul de două-module SOCTA, primul modul a avut loc în data 27 aprilie - 1 mai, când colaboratorii de la Inspectoratul General de Poliţie din Republica Moldova au fost iniţiaţi în aplicarea conceptului SOCTA, cerinţele şi practice de utilizare ca  instrument de analiză.

      SOCTA este un raport strategic iniţial dezvoltat de EUROPOL pentru identificarea recomandărilor bazate pe o analiză profundă a ameninţărilor majore de crimă. Acest tip de raport constituie un instrument valoros pentru factorii de decizie în în contextul  politicilor şi strategiilor privind combaterea crimei grave şi organizate. Abordarea TFU bazată pe conceptul SOCTA reprezintă o platformă eficace pentru politica anti-trafic. O abordare inteligentă demonstrează că resursele sunt îndreptate întru identificarea şi percepţia ameninţărilor precum şi pentru promovarea cooperării eficiente între organele de drept şi alte agenţii de profil.

      Ca urmare după încheierea celui de-al doilea modul (27 - 31 iulie curent), colaboratorii CCTP urmează să realizeze primul raport SOCTA pentru Moldova în materie de trafic de fiinţe umane, care va ajuta experţii naţionali în executarea legii, de a identifica şi a răspunde la ameninţările urgente şi potenţialele probleme, şi de a construi o coerenţă operaţională transnaţională cu ţări terţe şi organismele internaţionale.

      În urma instruirii, produsul final va fi aprobat de către reprezentanţii Guvernului şi va fi prezentat public. Acest raport va servi drept un instrument analitic ce contribuie la lupta împotriva traficului de fiinţe umane în Moldova.

      Această activitate a fost efectuată în cadrul proiectului finanţat de UE "lupta împotriva traficului de fiinţe umane şi crimei organizate - faza 2" (THB/IFS/2) şi implementat de ICMPD. Proiectul în cauză urmăreşte să contribuie la prevenirea şi lupta împotriva criminalităţii transnaţionale organizate, în special în legătură cu traficul de fiinţe umane, prin furnizarea de politici, expertiză juridică/tehnică şi cunoaştere destinate ţărilor participante.

Sursa: https://www.fightagainsttrafficking.org/  

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md