Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Ştiri şi Evenimente » 9 noiembrie 2015, şedinţa Comitetului naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane

9 noiembrie 2015, şedinţa Comitetului naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane

  imprimare
11.11.2015   7657 Accesări  

      La 9 noiembrie 2015, a avut loc cea de a doua şedinţă a Comitetului naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane (CN CTFU) din acest an, prezidată de Viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, preşedinte al CN CTFU. Alături de membrii CN CTFU au participat reprezentanţi ai misiunilor organizaţiilor internaţionale în Moldova, precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale.

      În cadrul şedinţei, doamna Natalia Gherman a evidenţiat principalele realizări obţinute de către comunitatea antitrafic urmare a ultimei şedinţe a Comitetului naţional din 9 aprilie 2015 până în prezent. A fost menţionată desfăşurarea celei de-a doua misiuni de evaluare de către grupul de experţi GRETA a Guvernului Republicii Moldova despre gradul de implementare a Convenţiei CoE privind lupta împotriva traficului de fiinţe umane (TFU), care urmează să elaboreze un Raport pentru a fi prezentat Guvernului RM pentru consultare şi actualizare. A fost reiterat faptul că în acest an Consiliul Europei a marcat 10 ani de la adoptarea Convenţiei privind lupta împotriva traficului de fiinţe umane, Republica Moldova fiind prima ţară care a semnat şi ratificat tratatul, iar în practica naţională aceasta a condiţionat mai multe rezultate, organizându-se şi asigurându-se o abordare şi implementare complexa a politicii.

      De asemenea, a fost nominalizat şirul de seminare, ateliere organizate pentru specialiştii din administraţia publică centrală şi locală, şedinţe tehnice operaţionale bilaterale şi multidisciplinare, în special cu o atenţie sporită întru examinarea problemelor ce ţin de procedura de plasament de urgenţă a copiilor şi reprezentarea legală a copiilor în procesul penal.

      Reprezentantul Ambasadei SUA în Moldova, Paul G. Graddon, consilier politico-economic, a prezentat recomandările Raportului privind traficul de persoane al Departamentului de Stat al SUA precum şi cele zece recomandări pentru Republica Moldova. Totodată a informat membrii CN CTFU şi partenerii despre procedura următoare   de raportare.

      Mircea Buga, Ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, vice-preşedinte al CN CTFU a menţionat că deşi SNR  nu este în totalitate perfect, acesta este centrat pe  nevoile specifice ale victimelor, acordându-se suport în procesul de repatriere, plasament, acordarea de servicii de către Echipele multidisciplinare teritoriale, remarcând şi noul serviciu specializat de criză oferit migranţilor în dificultate identificaţi şi repatriaţi, recent deschis la Chişinău, graţie suportului  Misiunii Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie în Moldova şi Agenţia Cehă pentru Dezvoltare. Totodată, domnul ministru a făcut referire şi la dificultăţile în implementarea SNR ce ţin de insuficienţa posibilităţilor de asistenţă şi reintegrare pentru beneficiari, posibilităţi limitate la nivel local (lipsa locurilor de muncă, lipsa apartamentelor sociale, centrelor sociale specializate).

      În luarea s-a de cuvânt, Viceministrul justiţiei, Nicolae Eşanu s-a referit la conţinutul şi importanţa a două proiecte de legi care urmează să fie definitivate şi promovate în Guvern, care vin să introducă un şir de modificări şi completări în legislaţia în vigoare, în vederea concretizării şi acordării unor garanţii victimelor TFU.

      Şeful Centrului pentru combaterea traficului de persoane, Sergiu Nani a prezentat informaţia cu referire la identificarea şi referirea victimelor TFU la asistenţa şi protecţia socială cu scopul de prevenire a revictimizării şi integrării sociale.

      În aceeaşi ordine de idei, reprezentantul Secretariatului permanent al CN CTFU a prezentat informaţia cu privire la actualizarea componeţei Comisiilor teritoriale pentru combaterea TFU, urmare a alegerilor locale din acest an şi priorităţile pentru viitor. De asemenea,  s-a discutat şi necesitatea organizării unei şedinţe comune cu membrii Comitetului naţional şi preşedinţii Comisiilor teritoriale.

      Şedinţa a fost desfăşurată într-o maniera interactivă şi constructivă la care au participat membrii Comitetului naţional, partenerii de implementare şi invitaţii, venind cu propuneri valoroase privind măsurile ce urmează a fi luate în vederea prevenirii şi combaterii TFU.

 

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md